Wednesday, June 12, 2013

Proprietatea privata - Dreptul de trecere






       

             Ce se intampla in cazul in care vecinul lotului de alaturi nu iti permite trecerea pentru a intreprinde actiuni de reparare a propriului imobil?

           Cu aceasta ocazie, aduc in prim-plan o sectiune din Codul Civil care reglementeaza dreptul de trecere.

        • Art 622. (1) Proprietarul este obligat sa permita folosirea fondului sau pentru efectuarea unor lucrari necesare fondului invecinat, precum si accesul vecinului pe terenul sau pentru taierea crengilor si culegerea fructelor, in schimbul unei despagubiri, daca este cazul.

           De asemenea, in cazul efectuarii operatiunilor pentru accesul la utilitati, doar daca prin alta parte trecerea acestora ar fi imposibila, periculoasa sau costisitoare, proprietarul va trebui sa raspunda necesitatii.
        • Art 621. (1) Proprietarul este obligat sa permita trecerea prin fondul sau a retelelor edilitare ce deservesc fonduri invecinate sau din aceeasi zona,de natura conductelor de apa, gaz sau altele asemenea, a canalelor si a cablurilor electrice, subterane ori aeriene, dupa caz, precum si a oricaror alte instalatii sau materiale cu acelasi scop.

               Dreptul de trecere se poate obtine atat pe cale judecatoreasca cat si prin mediere. Varianta instantei nu va face decat sa prelungeasca perioada de rezolvare, pe cand prin medierea conflictului se va putea discuta direct despre acceptul de trecere si pretul despagubirii.
       
         

         

         


No comments:

Post a Comment