Thursday, June 13, 2013

Agentia Imobiliara - Plata comisionului







            

      Agentia imobiliara si serviciile oferite. 
      Ar trebui mai intai sa vorbim despre beneficiarul direct si beneficiarul indirect. 

            Beneficiarul direct este reprezentat de persoana care doreste sa apeleze la serviciile oferite de agentul imobiliar pentru a facilita gasirea unui client. Cel din urma, beneficiarul indirect, este terta parte, cea  care doreste sa utilizeze produsul/serviciul oferit de catre beneficiarul direct. 

Problema pe care o voi prezenta in cele ce urmeaza este urmatoarea: este nevoita terta parte sau nu sa plateasca un comision? 
           
            Intermedierea imobiliara este activitatea de mijlocire a tranzacţiilor de vânzare-cumpărare sau de închiriere a imobilelor. 
            Intermedierea imobiliara este reglementata atat printr-un sens generic prin articolele 2096-2102 din Noul Cod Civil, cat si printr-un raport mai special reglementat prin dispozitiile Ordonantei Guvernului nr.3/2000 privind organizarea activitatii agentilor imobiliari, acestea precizand : 

      • Art.1 - Activitatea profesionala de intermediere a actelor juridice care au ca obiect bunuri imobile, precum si cea de administrare a acestora se desfasoara de persoanele fizice si juridice care au calitatea de agent imobiliar, potrivit dispozitiilor prezentei ordonante.
      • Art.8 - Agentii imobiliari primesc pentru activitatea depusa o remuneratie stabilita prin contractul incheiat cu clientii.
      • Art.9 - (1) Agentul imobiliar are dreptul la primirea remuneratiei in cazul in care se realizeaza acordul de vointa al partilor, exprimat potrivit legii, cu privire la incheierea contractului intermediat de acesta.

            Dupa cum se poate deduce, partile in contractul de intermediere sunt intermediarul si clientul. Clientul este partea beneficiara a activitatii prestate de intermediar, acesta in cele din urma fiind obligat sa gaseasca un contractant pentru clientul sau.
          
            In ceea ce priveste remuneratia, intermediarul are dreptul din partea clientului numai în cazul în care contractul intermediat se încheie ca urmare a intermedierii sale, iar cuantumul remuneratiei fiind stabilit prin conventie sau in lipsa, prin anumite prevederi legale speciale.
            Intermediarul la randul sau poate pretinde din partea tertului un comision stabilit de asemenea prin anumite prevederi legale sau prin conventie ca urmare a incheierii contractului de vizionare a imobilului. In lipsa contractului de vizionare semnat nu se poate pretinde nicio remuneratie.

            Pentru a incheia intr-o nota concisa, in cadrul unui raport juridic intre doua persoane la care se adauga si tertii, nu se poate plati pentru un anumit serviciu in lipsa unui contract valabil incheiat.
          









No comments:

Post a Comment