Friday, June 7, 2013

Drepturile in raport cu functionarii publici

         

       

        Ne reintalnim dupa o lunga perioada de stagnare. M-am gandit ca ar fi timpul sa impart cu voi anumite lucruri care tin de drepturile noastre ca cetateni romani. Probabil ca exista foarte multa lume care se trezeste in fata unor situatii in care el are la indemana puterea sa ca cetatean european cu drepturi, dar nu stie cum sa foloseasca acest lucru in favoarea sa. De cate ori nu am auzit oare spunandu-se "Sunt cetatean european si am drepturi"? Tocmai de aceea m-am gandit ca ar fi necesar sa fac lumina in acest sens si sa va ofer de-a lungul timpului diverse sfaturi si idei pentru a preintampina abuzurile din sistem. 
           Pentru inceput va voi vorbi despre infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul. Aici se incadreaza toate institutiile publice precum CFR, CEC, Primarii, Prefecturi, Administratia Financiara si multe altele. In aceste sens va voi prezenta articolele 246, 247 si 250 din Codul Penal care stipuleaza urmatoarele:         

      • Art. 246. Abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor. Fapta functionarului public, care, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.

      • Art. 247. Abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi. Ingradirea de catre un functionar public a folosintei sau a exercitiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioriate pe temei de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, gen, orientare sexuala, opinie, apartenenta politica, convingeri, avere,  origine sociala, varsta, dizabilitate, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

           Urmeaza ultimul si cel mai important articol din cele mentionate mai sus, din cauza faptului ca acest lucru se intampla foarte des: 

      • Art. 250. Purtarea abuziva. (1)Intrebuintarea de expresii jignitoare fata de o persoana, de catre un functionar public in exercitiul atributiilor de serviciu, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.(2) Amenintarea savarsita de catre un functionar public, in conditiile alin. (1)-in exercitiul atributiilor de serviciu- se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda." 
             In continuarea acestui articol se mai regasesc alte trei alineate care fac referire la lovire sau alte acte de violenta, vatamare corporala si vatamare corporala grava care incep cu pedepse de la 6 luni si pot ajunge pana la 12 ani.
             In contextul a ceea ce am prezentat mai sus, consider ca ar trebui sa tinem cont de aceste drepturi, iar in momentul unei situatii ca cele ilustrate, sa luam act pentru a inlatura nedreptatile aduse.
             Numai bine!

No comments:

Post a Comment