Friday, June 28, 2013

Programul Rabla 2013 - Noile conditii de casare







             Dupa cum probabil se stie, "Programul de stimulare a innoirii parcului auto national" denumit si "Programul Rabla" se mandreste cu un numar foarte ridicat de autovehicule casate care depaseste cifra de 300.000 si peste 100.000 de autoturisme noi in cei 3 ani de activitate .
             In comparatie cu etapele si conditiile care trebuiau indeplinite in 2012, anul acesta Programul Rabla cunoaste anumite schimbari din punct de vedere al desfasurarii. In anii anteriori, fiecare cetatean primea un voucher in valoare de 3.800 lei pentru fiecare masina casata, avand posibilitatea de a preda REMAT-urilor pana la 3 masini sau cumparand voucherele de pe piata.
         
             Anul acesta cuantumul primei de casare este de 6.500 lei, la care se poate adauga un Eco-bonus in valoare de 500 lei daca proprietarul indeplineste anumite caracteristici:

            • la achizitionarea unui autovehicul nou, incadrat in norma de poluare Euro 6
            • la achizitionarea unui autovehicul nou, al carui motor genereaza o cantitate de emisii de CO2 mai mica de 100 g/km
            • la achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie HIBRID
          Pentru un autovehicul uzat predat spre casare se elibereaza un singur tichet, iar pentru achizitionarea unui autovehicul nou se poate utiliza doar un singur tichet, fiind exclusa varianta cumulului de tichete. Mai mult decat atat, daca proprietarul indeplineste caracteristicile de mai sus in vederea achizitionarii unui autoturism nou, este permis cumulul a cel mult 2 Eco-bonusuri. Cumulul celor 2 Eco-bonusuri se pierde in momentul in care tichetul este cedat in favoarea altei persoane.

         In momentul eliberarii tichetului, utilizarea acestuia se face in termen de 45 de zile de la eliberare, fara a depasi data de 20 noiembrie. Neutilizarea acestuia atrage stingerea dreptului de beneficiu al primei de casare.
         Pentru ca proprietarul sa beneficieze de prima de casare, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

            • a predat autovehicului uzat (avand o vechime mai mare sau egala cu 10 ani) la un colector avizat prin care i s-a eliberat certificatul de distrugere
            • a radiat autoturismul din evidenta circulatiei si a obtinut certificatul de radiere
            • a prezentat colectorului dovada radierii autoturismului si a obtinut tichetul
            • s-a inscris la un producator validat in baza tichetului si a documentelor aferente
            • a achizitionat autoturismul nou de la producator
         Etapa de repartizare a voucherelor a inceput din data de 15 mai, Administratia Fondului de Mediu (AFM) distribuind un efectiv de 20.000 de vouchere.

No comments:

Post a Comment