Monday, June 24, 2013

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice







         

          Astazi voi aborda anumite prevederi ale Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Din continutul prezentei legi, dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

                In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:

            1. pensia pentru limita de varsta
            2. pensia anticipata
            3. pensia anticipata partiala
            4. pensia de invaliditate 
            5. pensia de urmas


                In functie de conditia persoanei sunt necesare indeplinirea unor praguri pentru a obtine tipul de pensie de care beneficiaza.

               Pensia pentru limita de varsta - au dreptul persoanele care indeplinesc la data pensionarii conditiile care privesc atat varsta standard de pensionare, cat si stagiu minim de cotizare sau specialitate. Varsta standard de pensionare in cazul barbatilor este de 65 de ani, iar pentru femei 63 de ani. Atat barbatii, cat si femeile au de atins un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Atingerea stagiului de cotizare se realizeaza prin cresterea stagiului minim de cotizare, ajungand pana la stagiul complet de cotizare (35 ani) atat pentru femei, cat si pentru barbati. Pentru o mai buna intelegere, perioada de cotizare este egala cu vechimea in munca. De asemenea, documentul atasat are in componenta varstele standard de pensionare, stagiile complete si stagiile minime de cotizare.

Nevazatorii beneficiaza de pensie pentru limita de varsta, indiferent de varsta, daca au realizat ca nevazator cel putin 1/3 din stagiul complet de cotizare.

           
               Pensia anticipata - aceasta revine persoanelor cu cel mult 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare care au realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decat stagiu complet de cotizare. Cuantumul pensiei anticipate se stabileste in aceleasi conditii in care se stabileste cel al pensiei pentru limita de varsta. De asemenea, la data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate.
Transformarea pensiei anticipate in pensie pentru limita de varsta se face din oficiu.

              
              Pensia anticipata partial - pentru aceasta categorie sunt necesare indeplinirea conditiilor pensiei anticipate cu adaugarea mentiunii cuantumului acesteia care este calculat din suma pensiei pentru limita de varsta care i s-ar fi cuvenit, prin diminuarea acesteia cu 0.75 % pentru fiecare luna de anticipare, pana la indeplinirea conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

              
              Pensia de invaliditate - au dreptul acele persoane care si-au pierdut total sau cel putin jumate din capacitate de munca din cauza accidentelor de munca, bolilor profesionale, neoplaziilor (cancerul), schizofreniei, SIDA, bolilor obisnuite si accidentele care nu au legatura cu munca.
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este :

            • de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire
            • de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire
            • de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala cu cel mult jumate din timpul normal de munca

In cazul persoanelor care si-au pierdut capacitatea de munca din cauza unor boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca, beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat stagiu de cotizare necesar in raport cu varsta (conform tabelului).

               
               Pensia de urmas - au dreptul copii (pana la varsta de 16 ani si daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata pana la varsta de 26 ani sau pe toata durata invaliditatii care s-a ivit in perioadele mentionate - 16 ani, respectiv 26) si sotul supravietuitor pe toata durata vietii la implinirea varstei de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani. 

In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar cel putin 10 ani, cuantumul pensiei se diminueaza cu 0.5 % pentru fiecare luna, respectiv 6 % pentru fiecare an de casatorie in minus. Pensia de urmas se poate stabili, dupa caz, atat din pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul persoana decedata, cat si din pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta. Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual, aferent celor 2 categorii de pensii, in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel: 
            • 50% — pentru un singur urmas
            • 75% — pentru 2 urmasi 
            • 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi




               

2 comments:

  1. Buna ziua. Pana gasesc eu, mi-ati putea spune: daca persoana cu pensie de urmas es recasatoreste, poate sa mai primeasca acea pensie de urmas? depinde daca are alte conditii de viata? Multumesc anticipat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buna seara.
      Conform art.114 alin.(1) In sistemul public de pensii, plata pensiei se suspenda incepand cu luna urmatoare celei in care a intervenit una dintre urmatoarele cauze: i) sotul supravietuitor, beneficiar al unei pensii de urmas, s-a recasatorit;

      Delete