Thursday, June 20, 2013

Modul de desfasurare a unui proces civil - (faze si etape)






           
          La noi in tara activitatea procesuala, dupa cum se stie, se deruleaza cu pasi marunti, in functie de gravitatea cauzei. De aceea, pentru o mai buna cunoastere, voi reda aceasta actiune a justitiei si voi incerca sa explic intr-un sens mai accesibil tuturor.

Ce este acela un proces civil si care e modalitatea desfasurarii?

            Procesul civil reprezinta acea activitate pe care o desfasoara atat instantele de judecata, partile, cat si raporturile ce se nasc intre ei in scopul stabilirii drepturilor inaintate judecatii sau a executarilor silite a hotararilor judecatoresti.

           Fazele si etapele procesului civil sunt urmatoarele:
          • Judecata
          • Executarea silita
           Judecata, de asemenea, este de 2 tipuri si cuprinde urmatoarele etape:

          1. Judecata in fond 
          • etapa scrisa - incepe cu cererea scrisa de chemare in judecata prin care reclamantul pretinde pretentia impotriva paratului, acesta din urma aparandu-se printr-un act de intampinare
          • etapa dezbaterilor - prin care se formeaza convingerea judecatorului asupra raportului juridic intre parti in temeiul probelor ce se administreaza
          • etapa deliberarii si pronuntarii hotararii - in care deliberarea judecatorilor se realizeaza in secret in Camera de Consiliu, pronuntarea hotararii efectuandu-se in sedinta publica
                                              2.  Judecata prin caile de atac

          • Apel - prin aceasta cale de atac este suficienta simpla nemultumire a unei parti
          • Recurs - hotararile pronuntate in apel se pot ataca pe aceasta cale in conditiile prevazute de lege (art. 304 C.proc.civ)
           Executarea silita intervine in cazul hotararilor susceptibile de a fi puse in executare cu ajutorul fortei coercitive a statului. Aceasta presupune doua tendinte: directa sau indirecta.
           Nu este necesar ca un proces sa parcurga ambele faze (Judecata si executare silita) sau o faza sa parcurga toate etapele.



No comments:

Post a Comment