Sunday, February 23, 2014

Contestarea ridicarii masinii






                    Potrivit Codului Rutier, politia rutiera poate dispune ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate neregulamentar si care constituie un obstacol pentru circulatia publica.
                   
                       Pentru ca ridicarea masinii sa fie valabila, trebuie indeplinite cumulativ cele 2 conditii impuse de textul legii. 
             
                        Contestarea deciziei de ridicare a autovehiculelor parcate sau stationate ilegal poate fi atacata, Curtea de Apel Bucuresti stabilind printr-o decizie definitiva si irevocabila ca ridicarea masinilor parcate in locuri nepermise, precum si amendarea proprietarilor nu sunt legale.

                       Conform deciziei instantei, proprietarii autovehiculelor care au platit taxa respectiva sunt indreptatiti sa solicite returnarea acesteia.

                        Procedura de contestare in cazul deciziei ridicarii abuzive a masinii poate fi parcursa luand in calcul 3 metode:


        1. Prima varianta presupune ca proprietarul sa dea in judecata Politia Comunitara in baza unei plangeri contraventionale considerandu-se ca dispozitia de ridicare (emisa de Consiliul Local) este un simplu proces-verbal de contraventie si solicitand restituirea banilor.
        2. Cea de-a doua varianta este ca proprietarul sa aleaga calea atacarii in Contencios administrativ, solicitand instantei anularea dispozitiei de ridicare emisa de Consiliul Local. Pentru restituirea taxei este necesar un nou litigiu.
        3. Ultima metoda de rezolvare este inaintarea unei actiuni civile impotriva firmei de ridicari, aceasta din urma fiind obligata la restituirea taxei platite ca fiind o plata nedatorata.

No comments:

Post a Comment