Saturday, April 5, 2014

Drepturile angajatului care lucreaza 14 zile consecutiv





     
              Potrivit Codului Muncii, angajatul care munceste timp de 14 zile consecutiv, are dreptul la 4 zile de odihna si dublul compensatiilor care i se cuvin.


                Teoretic, repausul saptamanal se acorda de catre angajator in numar de 2 zile consecutive, sambata si duminica. In situatii extraordinare, zilele de repaus acordate de angajator ca urmare a muncii depuse de salariat timp de 14 zile consecutiv trebuie acordate cumulat, in total avand dreptul la 4 zile de repaus.

             Un ultim beneficiu al angajatului ca urmare a activitatii continue timp de 14 zile, este acela de adaugare a dublului compensatiilor pentru munca suplimentara depusa. Desigur, acordul salariatului este necesar pentru zilele consecutive muncite.

             In situatia in care angajatorul incalca aceste 2 drepturi ale angajatului, acesta poate fi sanctionat pentru nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara si nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal conform art.260, alin.1, lit.i) din Codul Muncii, valoarea amenzilor variind intre 1.500 si 3.000 de lei pentru fiecare dintre cele 2 contraventii, cumulat pana la 6.000 de lei.